keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Chemical cocktail


Mä lakkasin syömästä onnenpillereitä just siks, että mun olo olis taas selkeä ja normaali. Ettei koko ajan tuntuis siltä kuin eläis jossain turruttavassa sumussa, joka pistää pään ja ajatukset totaalisesti sekaisin. Mut nyt mä vasta meninkin sekaisin. Ilman lääkkeitä mun pitäis olla normaali. Olla tietty masentunut ja ahdistunut, mut normaali. Ei tällä tavalla totaalisen fucked up. Tää on oikeestaan vähän... pelottavaakin.

Äiti aina varoitteli masennuslääkkeistä. Mitä kemikaaleja mä oikein suustani alas laitan, mitä ne tekee mun elimistölle. Lääkkeiden vaikutusta pitkään jatkuvalla käytöllä ei ole edes tutkittu! Ja mä olen jo 9 vuotta tunkenut kehooni vapaaehtoisesti erilaisia pillereitä. Nappia napin perään. Kun yhdestä menee tehot, vaihdetaan toiseen. Kaikkea olen kokeillut, mikään ei ole loppupeleissä auttanut. Mut mun on ollut pakko syödä niitä. Mä en selviä ilman pillereitä. Ilman niitä mä en jaksa elää.

Mä oon vasta nyt herännyt ajattelemaan asiaa. Mä en oo enää minä. Musta on tullut joku ihan muu. En mä taida olla enää edes ihminen. Mä olen jotain... muuta. Mitä mulle on tapahtunut? Mikä musta on tullut? Mitä ne on mulle tehneet?

Kannattaa katsoa tää MOT:n dokkari Masentavat lääkkeet, ainakin jos itse nappailee pillereitä. Ohjelma on katsottavissa vielä tän päivän ajan. Nää seuraavat lainaukset on ko. ohjelmasta.

"Nämä lääkkeet tehoavat vakavaan masennukseen ja siihenkin kehnosti".
"Noin 10% potilaista masennuslääkkeet laukaisevat kaksisuuntaisen mielialahäiriön".
"Väliaikainen onglema kroonistuu, koska masennuslääkkeet muuttavat ihmisen persoonallisuutta."
- Peter Gotzsche

Mä vaihdoin just Ketipinorin Triptyliin. Pakkausselosteen mukaan Triptyl kohottaa masentunutta mielialaa vaikuttamatta normaaliin mielialaan. Mua silti epäilyttää. Mä haluisin lopettaa Triptylin ja kaiken muunkin, mut miten mä sitten saan nukuttua? Mitkään antihistamiinit tai melatoniinit ei auta. Enkä mä jaksa elää ilman pillereita. Mut mä en halua enää syödä niitä! En halua!

16 kommenttia:

Salida kirjoitti...

Miten nukkumiseen esim. tenox/imovane/stilnoct? Vai tarvitsetko päivittäisen unilääkityksen? Mulla ainakin toimii Stilnoct, koska en kanssa halua vetää joka yö nappeja.

Pura kirjoitti...

Joo tarviin ihan päivittäisen, koska en nukahda muuten. Noita ei kirjoiteta mulle, koska tarviin pitkäaikaiseen käyttöön ja noi on vaan lyhytaikaiseen. Harmi, koska Tenox <3

Anonyymi kirjoitti...

Onko sulla Triptyl 10mg annostuksella kuten tuolla lukee? Uskaltaisin syödä ihan turvallisin mielin :) Itselläni hieman isompi annostus ihan vaan estolääkityksenä päänsärkyihin, vaikuttaa kyllä yöuniinkin positiivisesti (ennen tuota lääkettä en edes tiennyt että näin hyvin on mahdollista nukkua). Masennuksen hoitoon käytettävä annostus on 150-300mg. Vaikutukset on yksilöllisiä toki, mutta uskoisin, että tuo pienempi annos ei vielä saa aikaan kovin pahasti sumuista/turtunutta oloa päivisin.

Pura kirjoitti...

Joo on 10 mg. Siis onhan se todella pieni annostus, mut en haluais nappailla sitäkään vähää. Ja tietysti kun painan sen verran vähän niin mulle lääkkeet vaikuttaa pieninäkin annostuksina tosi voimakkaasti. Esim. Ketipinoria en pysty ottamaan edes 100 mg, vaikka sen normaali annostus on 150-800 mg.

Lumi kirjoitti...

Kiitos vinkistä, ohjelma oli kiinnostava. Täyttä asiaa puhuttiin siitä, miten lääketeollisuus lobbaa ja manipuloi, mitä tutkimustuloksia julkaistaan. Mutta... kuten MOT usein, tämäkin juttu oli hyvin yksipuolisesti ja kärjistetysti tehty. Esimerkiksi ainoa jutussa haastateltu potilas oli kaksisuuntainen, ei tavallinen masentunut. Kaksisuuntaisen ongelma on juuri se että se on ensinnäkin vaikea erottaa tavallisesta masennuksesta, ja silloinkin kun se on kyetty diagnosoimaan, oikean lääkityksen löytäminen vie aikaa koska pelkkä masennuslääkitys vie usein hypomaniaan. Mutta tämä ei koske tavallista masennusta, eikä lääkitys aiheuta kaksisuuntaista mielialahäiriötä, kuten ohjelmassa vihjailtiin .Tunnen monia kaksisuuntaisia, joiden elämänmittainen vuoristoratahelvetti on huomattavasti helpottanut, kun oikea lääkitys on löytynyt. Edelleen: yksittäisten lääkkeiden vaikutustehot ja -tavat ovat kiistanalaista, ja on hyvin mahdollista että lääkkeiden keskeisin vaikutus tulee placebo-efektistä, mutta on olemassa hyvin vankkaa tutkimusta siitä, että lääkkeiden ja psykoterapian yhdistelmä tuottaa mielenterveyden ongelmien hoidossa parhaat tulokset. Itseäni ei kiinnosta miksi lääkkeistä on apua, kun niistä kerran sitä on. Isoin ongelma lääkkeissä on minusta se että niitä säästösyistä määrätään terapian sijasta, ei sen yhteydessä. Se on tietysti aivan hullua! Minusta sun kannattaa kuunnella itseäsi ja ehkä myös pikkuisen lääkäriäsi, joka kuitenkin tietää näistä asioista aika lailla. Sitten on vielä se, että voisiko tuo olosi osittain johtua ennätysalhaisesta painostasi? Kyllähän se alkaa olla niin matala, ettei sun pääsi voi ihan normaalisti enää toimia...Ikävä kyllä. Mutta hienoa että jaksat ainakin kirjoittaa!

Pura kirjoitti...

Joo munkin mielestä ohjelma oli ihan asiaa juurikin noista tutkimustulosten julkaisemisista ja miten lääkkeiden vaikutusta ei tutkita pitkällä aikavälillä. Ohjelmassa esitetyissä väitteissä on pakko olla perää kun esim. tämä otsikoissakin ollut psykologi/kuntoutusjohtaja saa potkut arvosteltuaan Käypä Hoito -suositusta. Ja tosiaan hiukan outoa, ettei ohjelmassa ollut masennuspotilasta, koska eikös noilla kaksisuuntaista potevilla ole ihan eri lääkityskin?

Pakostikin alkaa epäilyttää koko masennuslääkkeet. Musta juurikin tuntuu silltä, että itselleni niistä on ollut vaan enemmän haittaa kuin hyötyä, vaikken kiistä, etteivätkö ihmiset saisi niistä apua.

Kyllä mäkin joo uskon, että tää mun sekava ja turta olo johtuu syömättömyydestä, mut osaltaan se voi olla vieroitusoireitakin lääkkeiden lopettamisesta.

Ehdottomasti haluan kyllä kirjoittaa, mut sekin surettaa kun se on tässä olotilassa ja huonossa kunnossa todella hankalaa ellei lähes mahdotonta. :(

Anonyymi kirjoitti...

Ihan asiallinen postaus. Hui, miten vainoharhaiseksikin tässä voi tulla. Itellä kaksisuuntaisen diagnoosi ja aloin just epäillä lähtökohtiani. Toki miettiny ja kummastellu aikaisemminki näitä. Kaksisuuntaisille syötetään monesti mielialantasaajia, ei mielialalääkkeitä. Itse syön esimerkiksi lääkettä, jota käytetään myös epilepsian hoidossa.

Unknown kirjoitti...

Söin itse triptyliä päänsärkyihin, ja varoitan vaan että jos joskus sen lopetat niin älä vaan äkillisesti lopeta sitä, muuten seuraa ihan kauhee unettomuus! Sitä pitää vähentää TOSI hitaasti. Mutta tsemppiä sulle, toivottavasti olo paranee :)

Pura kirjoitti...

No joo kyllähän noi pillerit alkoi epäilyttää. :/ Mut ei mun ollut tarkoitus lietsoa tässä mitään paniikkimielialaa.

Pura kirjoitti...

Okei, kiitti vinkistä. Tosin toi 10 mg taitaa olla se pienin annostus, että en voi tosta enää vähentää. Mut joo en haluu, että mun uniongelmat tästä enää pahenee, vaikka en tiedä, voiko ne tästä enää pahentuakaan. :/

Anonyymi kirjoitti...

Et kai lietsonutkaan. Hyvä ottaa asia esille. :)

Pura kirjoitti...

Okei no hyvä. :)

Anonyymi kirjoitti...

Otin aikaisemmin Triptyliä päänsärkyyn ja sain siitä vaikean masennuksen ja manian, en todellakaan suosittele.

Pura kirjoitti...

Oho, aika paha. :O Mut kiva kun kerroit, täytyy seurailla tilannetta.

Unknown kirjoitti...

Voihan siitä jos laittaa tabletin puoliksi :) jos se 10mg on siis kokonainen tabletti :P

Pura kirjoitti...

Niin tietty voi, vaikka mä oon aina lopettanut vähennettyäni siihen aloitusannokseen. Mut täytyy sitten kysyä lääkäriltä, jos lopetus tulee ajankohtaiseksi.

Lähetä kommentti