maanantai 22. toukokuuta 2017

Familiar places

Siitä on jo muutama viikko, kun se tuli tv:stä eli Arman Pohjantähden alla jakso 4 - Mielenterveys (katsottavissa edelläolevasta linkistä). Mun mielestä se oli hyvä jakso. Aihetta oltiin osattu lähestyä mielenkiintoisesti ja siinä käsiteltiin hyvin mielenterveyttä, vaikkakin vaan lähinnä skitsofrenian ja dissosiatiivisen identiteettihäiriön kautta, joita mulla ei ole. Mut ei kaikkea mahtuiskaan käsittelemään yhdessä jaksossa. Kannattaa kyllä katsoa.

Tuttuja maisemiakin siinä oli. Muumilaakso nimittäin. Tutut pääovet, tutut käytävät, tutunnäköinen potilashuone ja eristyshuone. Tossa tosin näytettiin akuuttipsykan osastoa ja siellä mä olen ollut vaan sen 4 tuntia, kun olin ottanut yliannostuksen, mut samassa rakennuksessa sijaitseva suljettu osasto on melkeistään ihan identtisen näköinen. Siinä eristyshuoneessa vaan missä mä olin, ei ollut ovessa ikkunaa. Lääkäreitä ja hoitajia en tosin tunnistanut.


Klubitalonkin tiedän. On mua yritetty sinne saadakin, mut en oo vaan jaksanut koskaan mennä.

Lääkkeetkin oli tuttuja, joita jakson alkupuolella näytettiin pinoissaan. Mä tajusin, että oon käyttänyt niistä lääkkeistä aika lailla jokaikistä. Paroxetin, Venlafaxin, Triptyl, Citalopram, Doxal, Zoloft, Seronil... En tiedä, olisko pitänyt itkeä vai nauraa. Nauroin kuitenkin.

6 kommenttia:

Irvikissa kirjoitti...

Minäkin katsoin jakson mutta turhauduin nopeasti Alizadiin, jotenkin asiat tuodaan esiin valmiiksi pureskeltuina ja kerrotaan mitä mieltä pitää olla. Petyin pahasti kun katsoin jakson, olisin toivonut ehkä enemmän hyvien asiantuntijoiden kommentteja ja yleisempiä häiriöitä. Nyt tuli mieleen vain sosiaalipornon ja hyvän telkkarin tekeminen.

DID:stä kärsivä nainen kyllä aiheutti hämmentäviä tunteita. Jaksoa katsoessa ja netistä lukiessa tuli mieleen epäonnistunut terapia ja sen luomat ylimääräiset persoonallisuudet. Noin isoja määriä persoonia ei kirjallisuudessa ole tullut vastaan ilman epäonnistunutta terapiaa. Yle:n haastattelussa taas selvisi että "terapeutti" on ilmeisesti ainoastaan lääkäri eikä laillistettu psykoterapeutti ja hän kannustaa näitä persoonia mm. leikkillä "lapsipersoonan" kanssa. Jotenkin järkyttävää epäeettisestä hoidosta yhä tänäkin päivänä kärsivänä ajatella niitä taustoja. :(

Pura kirjoitti...

Mä kyllä tykkäsin tästä jaksosta. Tietysti olisin tykännyt vielä enemmän, jos oltaisiin käsitelty vakavaa masennusta tai itsetuhoisuutta yms. joita mulla on. Ehkä ne on ajatelleet käsitellä vähän eri sairauksia kuin sitä ainaista, tavallista masennusta, en tiedä.

Joo, mulla tuli kanssa aika epämukava olo. Mäkin oon lukenut, ettei niitä persoonia voisi olla noin montaa ja onko se nyt oikeesti ihan järkevää/soveliasta houkutella jotain sivupersoonaa esiin. Ja jos terapeutti ei ole laillistettu terapeutti niin sekään ei kuulosta kyllä kovin hyvältä.

Ikävä kuulla, että sulla on huonoja kokemuksia hoidosta. Toivottavasti saat asioita kuntoon. <3

Berryshake kirjoitti...

Muistan kun mietin joskus sun (vanhempia) tekstejä lukiessa käytkö samassa paikassa psykalla kuin mäkin. Jos Muumilaakso on tuttu niin sit käyt O.O. Muistan kun kerroit aulasta, jossa odotat käynnille menoa ja se tuntui tutulta. Tunnen itteni stalkkeriks :D

Pura kirjoitti...

Hahaa, ei haittaa mitään. Mut pakko sanoa, et mä en käy siellä psykalla. Oon ollut Muumilaaksossa vaan suljetulla, mut keskusteluissa käyn muualla. :D

Berryshake kirjoitti...

Mäkin käyn psykalla muualla, mut muumilaakso varmisti paikkakunnan. Jotenkin hämmentävää. Rupeen miettimään oonko joskus nähnyt sut siellä mutta en mielestäni. Mikähän todennäkösyys silläki on?

Pura kirjoitti...

Hahaa, ihan mahdollista, että oot voinut joskus nähdäkin mut. :D

Lähetä kommentti