perjantai 15. kesäkuuta 2012

Schema

Skeematerapia pohjautuu kognitiiviseen psykoterapiaan ja sen keskeinen käsite on haitallinen varhainen skeema (Early Maladaptive Schema, EMS). Se on lapsuudessa tai nuoruudessa opittu haitallinen ajattelu– ja reagointitapa, johon liittyy tiettyjä selviytymiskeinoja eli käyttäytymismalleja. (skeematerapia.fi)

Päätin julkaista tunnelukkotestini tuloksen, vaikka tunnelukot liittyvätkin skeematerapiaan. Alla on kaikki tunnelukot, jotka näyttäytyvät minulla erittäin vahvana. Kuvauksissa olen laittanut sulkuihin asiat, jotka eivät päde minuun. Tunnelukkotestin voi tehdä täällä.


RANKAISEVUUS

Olen ankara itselleni jos teen virheen tai tunaroin ja saatan rangaista itseäni siitä.
Olen vihainen itselleni koska olen niin heikko, tunteellinen tai tarvitseva.
Moitin tai nimittelen itseäni tyhmäksi, laiskaksi tai itsekkääksi.


Olet hyvin ankara itsellesi ja rankaiset itseäsi jos toimit väärin. Olet usein vihainen itsellesi ja moitit itseäsi tekemistäsi virheistä. Saatat miettiä tekemisiäsi jälkikäteen, ja tuntea syyllisyyttä tai häpeää siitä miten olet toiminut. Saatat olla vihainen itsellesi koska olet joskus heikko, tunteellinen tai tarvitseva. Jos jotain pahaa tapahtuu sinulle, saatat ajatella että se oli ansaittua, etkä kaipaa myötätuntoa tai sääliä. (Saatat olla rankaiseva myös lähimmäisiäsi kohtaan. Lapsesi saattavat kuulla kunniansa jos asiat eivät mene mielesi mukaan). Sinun on vaikea antaa anteeksi itsellesi (ja toisille etkä hyväksy puolusteluja kovin helposti).





EPÄONNISTUMINEN

En ole mielestäni yhtä lahjakas enkä ole niin menestynyt koulussa tai työelämässä kuin muut.
Välttelen haasteita ja vaikeita tehtäviä etten epäonnistuisi ja tulisi nöyryytetyksi.
Vertaan usein itseäni toisiin ja pidän itseäni jollain tavoin epäonnistuneena.


Uskot olevasi tuomittu epäonnistumaan, ikään kuin sinulta puuttuisi jotain olennaisia taitoja tai kykyjä. Olet saattanut oppia välttelemään haasteita tai vaikeita tehtäviä epäonnistumisen pelossa. Saatat uskoa että et osaa tai et kykene tekemään jotain, ja siksi viivyttelet etkä ole halukas yrittämään tosissasi. Saatat verrata itseäsi muihin ja pitää itseäsi epäonnistuneena, huonompana tai lahjattomampana kuin toiset. Ajattelet että toiset ovat menestyneet paremmin, etkä anna arvoa omille saavutuksillesi - aina löytyy joku joka on menestynyt tai pärjännyt paremmin.

Epäonnistumisen tunnelukko näyttäytyy varsinkin työelämässä. Saatat vältellä uralla etenemistä, haasteiden ottamista, ylennyksiä, työhön sitoutumista tai aloitteellisuutta. Saatat yrittää kompensoida epäonnistumisen tunnetta vaatimalla itseltäsi hyviä suorituksia ja virheettömyyttä. Ajan myötä usko omaan itseen heikkenee ja epäonnistumisen tunnelukko voimistuu jokaisen epäonnistumiseksi koetun tilanteen myötä.


VAATIVUUS

Minun on hoidettava kaikki velvollisuuteni ennen kuin voin levätä.
Minun täytyy tehdä parhaani, toiseksi paras ei kelpaa. Aina on vara parantaa.
Menestyn elämässäni mutta minun on vaikea pysähtyä nauttimaan siitä. Elämä tuntuu suorittamiselta.

Olet vaativa itseäsi kohtaan, vaikka luultavasti itse pidät vaativuuttasi ihan kohtuullisena. Sinusta tuntuu, että koko ajan on tehtävä jotain, saatava aikaan tai pidettävä asiat ja tavarat järjestyksessä. Et voi olla tyytyväinen itseesi jos et täytä vaatimuksiasi - siksi tuntuu ettei mikään koskaan riitä, aina on jotain tavoittelemisen arvoista. Riittämättömyyden, epäonnistumisen, huonommuuden ja häpeän tunteet vaanivat ja iskevät ellet yllä koviin vaatimuksiisi. Ponnistelet välttääksesi näitä ikäviä tunteita ja se aiheuttaa sinulle ahdistusta ja stressiä. Stressi saattaa ilmetä erilaisina fyysisinä oireina - unettomuutena, väsymyksenä, (korkeana verenpaineena, vatsahaavana tai paniikkikohtauksina).

Sinun on vaikea rentoutua ja vain nauttia elämästä. Saatat olla enimmäkseen turhautunut ja ärtynyt itseesi ja toisiin. Elämä on suorittamista, ja uskot että se joskus tuo sinulle palkinnon - vapauden tai täydellisyyden. Loppujen lopuksi saavutukset kuitenkin tuntuvat tyhjiltä ja hamuat seuraavia tehtäviä ja haasteita. Jos päätät menestyä jossain, luultavasti menestyt siinä - osaamatta kuitenkaan pysähtyä nauttimaan menestyksestä. (Ehkä lyöt laimin ystäviäsi tai läheisiäsi - koska et ehdi rentoutua ja antaa toisille aikaasi.)


Nämä kolme skeemaa hallitsevat tällä hetkellä vahvasti elämääni ja näille pitäisi tehdä jotain. Jep jep, työsarkaa terapiaan.



Nick Cave & The Bad Seeds - O' Children

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti